وبلاگ نوین هاب | اخبار و آموزش شبکه های اجتماعی

چگونه با بازاریابی چریکی یا گوریلا مارکتینگ بهتر بفروشیم؟

بازاریابی چریکی

حتماً اسم جنگ‌های چریکی به گوشتان آشناست. جنگ‌های چریکی به یکسری از جنگ‌های نامنظم گفته می‌شود که در آن گروه کوچکی از افراد مسلح با استفاده از تاکتیک‌هایی به یک گروه نظامی حمله می‌کنند و بلافاصله محل را ترک می‌کنند. اما بازاریابی چریکی چیست؟

قطعاً از خود می‌پرسید که چرا این نام را برای بازاریابی انتخاب کردند؟ اگر  قصد دارید با بعد دیگری از بازاریابی آشنا شوید این مقاله برای شما نوشته شده است. در انتهای این مقاله با بازاریابی چریکی، مزایای آن و مثال‌های عینی و واقعی از برندهای معروف آشنا می‌شوید. تا انتهای این مقاله با من همراه باشید.

بازاریابی چریکی یا گوریلا مارکتینگ چیست؟

اصطلاح بازاریابی چریکی در دهه 1980 توسط نویسنده متون تجاری جی کونراد لوینسون معرفی شد و چندین کتاب هم در مورد تاکتیک‌های چریکی نوشت. اما اگر بخواهم عبارت بازاریابی چریکی را برای شما معنی کنم، به زبان ساده راهی برای ایجاد تبلیغات و افزایش آگاهی از برند است که در بین برندها معمول و مرسوم نیست. به بیان دیگر هر برندی از این روش استفاده نمی‌کند؛ اما این به معنی خوب یا بد بودن بازاریابی چریکی نیست.

اما عنصر غافلگیری یکی از ویژگی‌های بارز جنگ‌های چریکی است. به همین دلیل از این اسم در کنار کلمه بازاریابی استفاده شده است؛ زیرا در این نوع بازاریابی کمپین‌های غیر متعارفی اجرا می‌شود که سبب می‌شود افراد از زاویه دیگری به امور روزانه خود نگاه کنند.

حالا بسته به خلاقیت و موقعیتی که دارید می‌توانید از این نوع بازاریابی در مکان‌های عمومی، متروها، اتوبوس‌های شرکت واحد، یا حتی در قالب یک رویداد و هر بستری که مناسب تبلیغات باشد، استفاده کنید.

در تصاویر زیر می‌توانید نمونه‌های عینی و واقعی گوریلا مارکتینگ را در سطح شهر ببینید.

ارتباط با احساسات مصرف‌کننده، کلید بازاریابی چریکی است؛ اما توجه داشته باشید که استفاده از این تکنیک برای تمام کالاها و خدمات کارایی ندارد و شما بسته به نوع کسب‌وکاری خود باید این نوع بازاریابی استفاده کنید.

مثال‌های واقعی گوریلا مارکتینگ guerilla marketing

مزمز

یکی از مثال‌های عینی بازاریابی چریکی را برند مزمز انجام داده است. در این تبلیغ از آن جایی که اکثر مردم برند مزمز را با محصولاتی همچون بادام‌زمینی، تخمه و چیپس به یاد می‌آورند برای جایگاه‌سازی محصولی همچون پسته مزمز، این برند یک کار غافلگیرکننده انجام داد. برای این کمپین برند مزمز در مراکز تجاری مانند کوروش جایگاه‌هایی به نام مزه لند را ایجاد کرد.

هرچند که مزمز برند بزرگ و شناخته شده ایست و قطعاً برای برگزاری این کمپین هزینه زیادی کرده است اما مفهوم این کمپین به‌نوعی براساس غافلگیری مخاطب و افزایش آگاهی از برند و محصول جدید شکل‌گرفته است. البته ناگفته نماند که این حرکت مزمز علاوه بر تبلیغ برند خود به‌نوعی، انجام یک مسئولیت اجتماعی نیز می‌باشد. برای اجرای این کمپین نیز از یک دستگاه استفاده شده بود که افراد در ازای دادن بسته سیگار خود یک بسته پسته دریافت می‌کردند.

پس خلاقیت، غافلگیری و کم‌هزینه‌بودن سه اصل مهم در بازاریابی چریکی یا گوریلا مارکتینگ محسوب می‌شود. یک مثال دیگر در زمینه بازاریابی چریکی تبلیغ آپارات برای برند فیلیمو است.

در این کمپین جوانی در کنار اتوبان با لباس زردرنگ و تابلویی در دست ایستاده که شعار تبلیغاتی “لم بده و فیلیمو ببین” بر روی آن نوشته شده است. در این کمپین هم خلاقیت، غافلگیری مخاطب و افزایش آگاهی از برند را می‌بینیم. خلاقیتی که در این نوع تبلیغات به کار گرفته می‌شود خیلی بیشتر از چیزی است که در بیلبوردهای سطح شهر می‌بینیم.

پاسخ خودکار به دایرکت‌ و کامنت‌های اینستاگرام

مثال های گوریلا مارکتینگ

برند خارجی دستمال کاغذی bounty

یک نمونه خارجی از بازاریابی چریکی می‌توان به تبلیغ برند دستمال کاغذی bounty اشاره کرد. برند bounty با قرار دادن یکسری ماکت در سطح شهر، با اشکال متفاوت مثل یک لیوان بزرگ قهوه که بر روی زمین ریخته، و یا یک بستنی که بر روی زمین آب شده، در کنار یک استند تبلیغاتی به شیوه‌ای خلاقانه برند خود را به رخ مخاطبان کشیده است.

بازاریابی چریکی دستمال کاغذی bounty

یکی دیگر از نمونه‌های جذاب گوریلا مارکتینگ که برای خود من بسیار جذاب بود، متعلق به برند frontline است. این برند عرضه‌کننده انواع محصولات بهداشتی حیوانات خانگی است و با طراحی یک عکس از  یک سگ نژاد golden و قراردادن آن در طبقه همکف یک فروشگاه تصویر زیر را خلق کرد.

در نگاه اول من هم تصور کردم که واقعاً در تصویر مگس وجود دارد؛ اما واقعی نیست. فقط با راه‌رفتن افراد از روی عکس، از بالا مانند مگس به نظر می‌رسد و با شعار این‌ها را از سگ خود دور کنید، تکنیک بازاریابی گوریلا مارکتینگ را به بهترین شکل ممکن انجام داد.

بازاریابی چریکی برند frontline

در تحلیل این نوع از کمپین باید بگویم که مانند یک بیلبورد یا بنر تبلیغاتی یک پیام واحد را منتقل نمی‌کند و چون افراد هر روز از روی آن عبور می‌کنند شکلی از تعامل انسانی را به وجود آورده است. بدین ترتیب به بیننده یادآوری می‌کند که کاربرد این محصول چیست. پس می‌توانید راه‌هایی پیدا کنید که افراد را به بخشی از کمپین تبدیل کنید.

مزایا و معایب گوریلا مارکتینگ

مزایا

  1.  مقرون‌به‌صرفه است و نیاز به هزینه زیادی ندارد.
  2. اگر تمام جوانب را در نظر بگیرید می‌تواند واکنش مثبت مخاطبان را در پی داشته باشد و تا مدت‌ها در ذهن باقی بماند.

معایب

  1. هیچ تضمینی وجود ندارد که کمپین شما وایرال شود.
  2. برخی اوقات ممکن است با واکنشی که انتظار داشتید مواجه نشوید در این صورت ممکن است بر روی چهره برند شما تأثیر بگذارد.

سخن پایانی

نمونه‌های موفقی از بازاریابی چریکی یا گوریلا مارکتینگ در سراسر جهان وجود دارد. اما شما باید باتوجه‌به نوع کسب‌وکار و محصولی که عرضه می‌کنید از این نوع بازاریابی استفاده کنید. اگر  قصد دارید درباره ریتنشن مارکتینگ یا بازاریابی برگشتی بیشتر بدانید به آدرس لینک شده در بخش دیجیتال مارکتینگ از بلاگ نوین هاب مراجعه نمایید.

نظر شما در مورد این نوع بازاریابی چیست؟

ارسال نظر