قبل از این که به مفهوم کپی رایتینگ بپردازیم به این فکر کنید که آیا تا به حال جمله تبلیغاتیای بوده که شما را جذب خود کرده باشد؟ این متن و شعار تبلیغاتی چه ویژگی داشته که ذهن شما را درگیر کرده؟ آیا تا به حال به خاطر شعار تبلیغاتی یک برند، مشتری آن شدهاید؟ برای مثال شعار تبلیغاتی برند شامپوی هد اند شولدر جمله زیر است:
“من اصلا نمیدانستم که شوره مو داری!”.
میبینید یک شعار تبلیغاتی جذاب تا چه اندازه میتواند ذهن را درگیر کند؟ اما واقعا چرا باید شعار تبلیغاتی ما جذاب باشد و ذهن مخاطب را درگیر کند؟ چه کسی باید به نوشتن این شعارهای تبلیغاتی بپردازد و این شخص چه ویژگیهایی باید داشته باشد؟ در این پست از بلاگ نوین هاب قرار است به مفهوم کپی رایتینگ بپردازیم. و درنهایت کپی رایتر را معرفی کنیم و ویژگیهای آن را برشمریم.
کپی رایتینگ چیست
اول از همه باید بدانید که copywriting برابر با copyright نیست و از این اشتباه پرهیز کنید. حالا فروشندهای را تصور کنید که قصد فروش محصولش را به شما دارد. معمولا چه جملههایی به کار میبرد؟ این فروشنده برای اینکه شما را نسبت به خرید محصولش جذب و تحریک کند، شروع به تعریف کردن از آن میکند. حالا همین فرایند سنتی را به شکل امروز تغییر دهید. به وادار کردن مشتری برای خرید، در دیجیتال مارکتینگ، فراخوانی برای اقدام یا Call to action میگویند. و چون شما با مشتری و مخاطب رودررو نیستید، باید در یک جمله به صورت مختصر و مفید محصول یا خدماتتان را تبلیغ کنید.
درواقع کپی رایتنیگ به هنر نوشتن تبلیغات، بهگونهای که مخاطب را وادار به خرید کند گفته میشود. فرایند نوشتن متن برای بیلبوردهای تبلیغاتی، بروشورها، ایمیل و… همه در این حوزه جای میگیرند. شعار و تبلیغ نویسی اصلا کار سادهای نیست و نیاز به خلاقیت دارد. هر تبلیغی هم هدف خاص خودش را دنبال میکند. هنگام نوشتن محتوای این شعارهای تبلیغاتی باید مخاطب هدف را درنظر گرفت. همچنین علاوه بر متن جذاب، محتوای بصری آن هم باید گیرا باشد.
تبلیغ نوشابه پپسی به مناسبت هالووین
تبلیغ دیزنیلند
تبلیغ مک دونالد
کپی رایتر کیست (copywriter)
حالا که کپی رایتینگ را تعریف کردیم، باید به توضیح شغل کپی رایتری بپردازیم. حالا برای اینکه این ایدههای تبلیغاتی را پرورش دهیم، به چه کسی نیاز داریم؟ به یک نویسنده خلاق که میداند چه جملهای را برای چه کسانی استفاده کند. کسی که میداند این شعار تبلیغاتی باید مجا منتشر شود که در معرض دید مخاطب هدف باشد. کسی که سادهنویسی و اختصاصینویسی را میداند. کپی رایتر کسی است که همه این کارها را انجام میدهد. یک کپی رایتر حرفهای باید به اصول بازاریابی آشنا باشد. کپی رایتر کسی است که با نوشتن متنی گیرا، سعی در اثرگذاری بیشتر تبلیغ دارد.
ویژگیهای کپی رایتر
- مهارت نویسندگی
- آشنایی به اصول بازاریابی
- خلاق
- ایدهپردازی
- شناخت مخاطب و مارکت هدف
- پرهیز از اغراق
- توانایی تبدیل مخاطب به مشتری
- توانایی اعتمادسازی با سادهنویسی
تفاوت کپی رایتر با کارشناس تولید محتوا
بسیاری از افراد این دو حوزه را با یکدیگر اشتباه میگیرند و فکر میکنند کپی رایتر و کارشناس تولید محتوا فعالیتهای یکسانی انجام نمیدهند و نباید این دو حوزه را با یکدیگر ترکیب کرد.
کارشناس تولید محتوا کسی است که به معرفی کسبوکار در قالب بلاگ، پستهای اینستاگرام یا سایر شبکههای اجتماعی میپردازد. کارشناس تولید محتوا برای برقراری ارتباط با مخاطب محتوای جذاب تولید میکند تا آنها را تبدیل به مشتریان وفادار کسبوکار بکند. به طور کلی کارشناس محتوا باید بتواند در مورد موضوعی که به او داده میشود و فراخور محیطی که قرار است محتوا در آن منتشر شود، متن مناسب بنویسد. کارشناس تولید محتوا معمولا باید در زمینههای مختلف مطالعه داشته باشد، دارای اطلاعات عمومی بالا، آشنایی با اصول سئو، نوشتن درجهت آگاه سازی برند و تسلط به فنون نویسندگی داشته باشد. در حقیقت یک کارشناس تولید محتوا تمرکزی به فروش کالا و خدمات ندارد، بلکه میخواهد در جهت آگاهسازی مخاطب و جذب او قدم بردارد.
اما هدف یک کپی رایتر بر روی فروش محصولات است. یک کپی رایتر تبلیغ نویس است. وظیفهی او تولید محتوای متنی یا بصری نیست، بلکه ارائه یک ایده خاص برای جذب مشتری است. کپی رایتر مجبور نیست تمرکز خود را روی نوشتن متنهای طولانی بگذارد. درست است که سروکار هر دوی این افراد با متن است، اما این دو محتوای متنی با یکدیگر متفاوت است. کپی رایتر باید توانایی نوشتن جملات و عبارات هیجانانگیز است بهطوری که ذهن مخاطب درگیر شود.
این تفاوت را با ذکر یک مثال تشریح میکنم.
فرض کنید شما یک وبسایت برای فروش کتاب راه انداختهاید. وظیفه کپی رایتر در این قسمت معرفی کسب و کار شما به گونهای است که مخاطب متوجه تفاوت شما با سایر کتابفروشیهای آنلاین بشود. درواقع باید با خلاقیت کاری کند که مخاطب به سما فروشگاه شما جذب شود. میتواند از جملات تبلیغاتی جذاب استفاده کند. میتواند جملات کمپینهای تبلیغاتی شما را وسوسهانگیز بنویسد که مخاطب مجبور به استفاده از این کمپینها بشود.
اما در همین حوزه، کارشناس تولید محتوای شما، شروع به نوشتن محتوا برای وبسایت شما میکند. مثلا میتواند درمورد کتابها توضیح بنویسد که خریدار بتواند انتخاب درستی داشته باشد. میتواند رپورتاژهای خبری بنویسد تا در وبسایتهای دیگر منتشر کنید و بازدید خود را بالا ببرید. یا حتی اگر برای کسبوکارتان پیج اینستاگرام دارید، میتواند کپسن نویسیهای اینستاگرام را مدیریت کند.
آیا میتوانم کپی رایتر موفقی شوم؟
پاسخ به این سوال کمی دشوار است. قبل از تبدیل شدن به یک کپی رایتر موفق باید با دنیای محتوا حسابی مشغول بوده باشید. قوه تخیل شما باید بسیار قوی باشد. یک نویسنده کتاب تبلیغات حرفهای در کتابش میگوید: “باید بهگونهای بنویسید که انگار درحال تبلیغ کردن رویای خود هستید. باید خیال کنید که خودتان اولین مشتری این محصول هستید؟ آیا با این نوشته برای خرید آن ترغیب میشوید؟”
درنهایت باید بگوییم که اگر فکر میکنید با دنیای کلمات آشنایید و خلاقیت بالایی برای تبلیغات دارید و ماجراجو هستید، این حوزه مناسب شماست.
بعد از خلق محتوا مدیریت و بررسی بازخوردهای آن اهمیت بسیار زیادی دارد. با داشبورد حرفهای نوین هاب شما میتوانید محتوای خود را برای انتشار مدیریت و زمانبندی کنید. برای بررسی بازخوردهای محتوای خود، با استفاده از این ابزار حرفهای آنالیز انجام دهید. و کامنتها و فیدبکهای مخاطبان خود را مدیریت کنید.
ارسال نظر