بریف محتوایی شبیه به یک قرارداد بین کارفرما و کارشناس تولید محتوا نوشته میشود. یک مدیر کسبوکار باتوجه به انتظاراتی که برای رشد کسبوکارش دارد، نسبت به تولید محتوا از خود علاقه نشان میدهد. به هر حال اهداف کسبوکارها از بازاریابی محتوایی، با یکدیگر متفاوت هستند. گاهی این هدف با چیزی که کارشناس تولید محتوا در ذهن خود دارد، متفاوت است. به همین دلیل لازم است سندی بین این دو نفر تنظیم و نوشته شود که سطح انتظارات یکدیگر را برآورده کنند. در این پست از بلاگ نوین هاب قرار است به محتوای بریف و نحوه تنظیم و نگارش آن بپردازیم.
محتوای بریف چیست؟
اگر یک کانال ارتباطی بین مشتری و محتوانویس متصور شویم، بریف محتوا به مثابه راهی برای رد شدن از این کانال عمل میکند. قوانینی این بین طراحی میشود که محتوانویس ملزم به رعایت آنها است. همچنین برای پیادهسازی ایدهها و قوانین به این سند و قرارداد نیاز و وجود آن ضروری است. این سند معمولا توسط استراتژیست محتوای یک مجموعه تنظیم و پیادهسازی میشود. در طراحی این سند تلاش بر این است که بهترین خلاصههای محتوا جمعآوری شوند تا نتایج سئو امیدوارکننده باشند.
هر شرکتی روش خاص خود را برای تولید محتوا دارد اما نتایج نشان میدهند که کیفیت متن تاثیر چندانی روی نتایج سئو ندارند. یعنی ممکن است یک متن از لحاظ ویرایشی و نگارشی از کیفیت بسیار بالایی برخوردار باشد، اما در نتایج سئو ظاهر نشود. درحقیقت اگر قرار باشد هم روی بهبود نتایج سئو کار کنیم و هم کیفیت متن، احتمالا نتیجه دلخواه خود را نگیریم. در این جا اهمیت طراحی بریف مشخص میشود. بریف محتوایی در حقیقت یک خلاصه محتوا است که مسیر حرکت را به کارشناس تولید محتوا نشان میدهد.
بریف یا خلاصه محتوا نتایج بازاریابی محتوایی را بهبود میبخشد
بریف، شامل موارد زیر است:
- پرسونا یا مخاطب و نیاز او
- لحن برند
- هدف برند از تولید محتوا
- کانالهای انتشار محتوا
- سوالاتی که در تولید محتوا به آن پرداخته میشود
- راهنمای پیوندهای داخلی و خارجی
- موضوعاتی که میتوان به آن پرداخت
- عناوین اصلی
- عناوین فرعی
- کلمات کلیدی ارزشمند برای برند
اگر به موارد نوشته شده دقت کنید، متوجه خواهید شد که همه آنها کنار هم میتواند تا چه اندازه به خالق محتوا کمک کند. ما قبلا بلاگی درمورد پرسونا و نحوه طراحی پرسونا مخاطب مطالبی نوشتهایم. مطالعه آن خالی از لطف نیست. یک کارشناس تولید محتوا نمیتواند به تنهایی به تمام این موارد بپردازد. به همین دلیل است که تا این اندازه روی طراحی این سند تاکید داریم. بعد از آن که شما مخاطب خود را شناختید، میتوانید متوجه شوید که چه نوع محتوایی برای این مخاطب جذاب است و به آن اهمیت میدهد. حالا میتوانید عناوینی که میتوان به آن پرداخت را پیدا کنید. شما موظفید با این محتواها به نیازهای مخاطب خود پاسخ دهید و سوالات او را برطرف کنید. بعد از آن نوبت به تعیین نوع لحن برند میرسد. اینکه محتوای خود را با چه لحنی منتشر میکنید، اهمیت زیادی دارد. لحن محتوا میتواند رسمی یا غیررسمی باشد. انتخاب هرکدام از این دو گزینه به نوع برند و زمینه فعالیت شما بستگی دارد.
حالا باید کانالهایی که قرار است این محتواها در آن منتشر شوند را در بریف محتوایی قید کنید. این کانالها میتوانند شبکههای اجتماعی شما یا وبسایت و بلاگ شما باشد. بسته به نوع محتوایی که تولید میکنید باید کانال خود را انتخاب کرده باشید.
کلمات کلیدی ارزشمند برای برند
کلمات کلیدی اهمیت زیادی در تعیین نتایج سئو دارند. کلمات کلیدی باید مرتبط و مربوط به کسبوکار شما باشند. برای مثال اگر برند شما در زمینه فروش پوشاک فعالیت دارد، باید کلمات کلیدی مرتبط با کار خود را پیدا کنید. این کلمات کلیدی شامل مواردی هستند که مخاطب شما بیشتر از همه آن را سرچ میکند. در تعیین و طراحی بریف محتوا همه این کلمات کلیدی گردآوری میشوند که کارشناس تولید محتوا برای تولید و نگارش به مشکل برنخورد. همچنین عناوین اصلی و فرعی باید مشخص شوند. این عناوین اصلی و فرعی هم در نتایج سرچ تاثیرگذار هستند. توصیه ما به شما این است که در تنظیم این سند، عناوین اصلی و فرعی را برای کارشناس تولید محتوای مجموعه خود بنویسید.
درحقیقت زمانی که شما بریف محتوایی را طراحی میکنید و آن را تحویل کارشناس تولید محتوای مجموعه خود میدهید، او زمان کمتری را صرف تحقیق برای رسیدن به ایدههای تازه میکند. چون شما مسائلی که برایتان اهمیت دارد را پیدا کردهاید.
ویژگیهای یک بریف محتوایی
- انتظارات کارفرما و مدیر از کارشناس تولید محتوا در آن بهصورت واضح مشخص شده باشد.
- موضوعات مهم برای کسبوکار مشخص شود. تولیدکننده محتوا باید همه تمرکز خود را روی این موضوعات بگذارد.
- به تولیدکننده محتوا مسیر درست و مشخصی برای اجرای پروژهها نشان میدهد. بهطوریکه هدف صرفا به اتمام رساندن پروژه نیست، بلکه کیفیت کار است که اهمیت پیدا میکند.
- خروجی کارآمد است و شما را به اهدافتان از بازاریابی محتوایی میرساند.
- زمانی که صرف میکنید کمتر خواهد بود. چون دیگر نیاز به اصلاح و ویرایش نخواهید داشت.
بخشهای سند بریف محتوا
- عناوین
- مشتری
- ددلاین پروژهها
- هدف
- نوع محتوا
- قالب و خروجی محتوا (فرمت فایل نهایی که مدیر از کارشناس تولید محتوا دریافت میکند)
همچنین برای اینکه بتوانید از این مقوله ایده بگیرید ما یک نمونه سند بریف محتوایی برای شما گذاشتهایم:
دانلود نمونه بریف محتوا از سایت coschedule
بسیار عالی بود و موفق باشید و خسته نباشید
ممنون از شما.