شاید امروزه دیگر کمتر شرکتی جرأت این را دارد که از فعالیتهای دیجیتال مارکتینگ خود را بینیاز بداند و همه شرکتها به اهمیت آن پی بردهاند. اما این نحوه استفاده و چگونگی استفاده از ان است که موفقیت و عدم موفقیت را رقم میزند.
اگر دیجیتال مارکتینگ را یکی از ابزارهای مهم در عصر تکنولوژی بدانیم, خیل کثیری از شرکتها به سمت استفاده از این روش حرکت کردهاند و اهمیت ان را درک کردهاند.
اما دیجیتال مارکتینگ در تعدادی از صنایع بهرهوری بیشتری دارد و نرخ برگشت سرمایه آن از وضعیت بهتری برخوردار است. در ادامه به تشریح پنج صنعت مهم که بیشترین بهرهوری را از دیجیتال مارکتینگ گرفتهاند میپردازیم.
صنایع بهداشتی، سلامتی
هنگامی که سلامتی افراد در معرض خطر قرار میگیرد و سیستم ایمنی آنها با مشکل روبه رو میشود؛ برای غلبه بر استرس و ترس ناشی از این خطر قطعا آن چه که آرامشان میکند اطلاعت بیشتر است و اینترنت بهترین، در دسترسترین و قابل اعتمادترین منبع است.
هرچند که این سخن دال بر عدم نیاز به پزشکان نیست؛ اما واقعیت عصر امروز این است که در مرحله اول مردم ترجیح میدهند از اینترنت برای جمع آوری اطلاعات استفاده کنند. چرا که میزان دسترسی و صرفه اقتصادی اینترنت و سرعت پاسخگویی اینترنت بیشتر از پزشکان است.
به همین دلیل بنابر گزارشات پژوهشی سازمانها و کسب و کارهای فعال در صنایع بهداشتی بخشی از تلاش خود را وقف پیاده سازی کمپینهای بازاریابی دیجیتال میکنند. از ایجاد یک وبسایت خوب شروع میکنند تا حضور در رسانههای اجتماعی مناسب و درس آن را ادامه میدهند.
بخش سلامت متوجه اهمیت این رویکرد استراتژیک شده که قرار گرفتن در معرض دید بیماران در فضای دیجیتال، از اهمیت بسیاری برخوردار است.
صنعت سرگرمی
شرکتهای تولید کننده محصولات و خدمات سرگرمی؛ با استفاده از رسانه های اجتماعی و سایر ابزارهای دیجیتال مارکتینگ، به اطلاعات کاربران دسترسی پیدا میکنند.
با استفاده از این اطلاعات، نیازهای آنها را شناسایی میکنند، رفتارشان را تجزیه و تحلیل میکنند و برای هر قشری محصولات خاصی را تبلیغ میکنند. از این ابزارها برای هدفگیری نیاز و ارتباط شخصی سازی شده با کاربر استفاده میکنند.
گزارشات منتشر شده حاکی از آن است که به دلیل تشخیص درست مشتریان هدف در دنیای دیجیتال؛ برگشت سرمایه در دیجیتال مارکتینگ از وضعیت خوبی برخوردار است و اثر بخشی و کارآمدی بالایی دارد.
برای مثال رایان، پسربچه هفت سالهای که در کانال یوتیوب خود به شرح و بررسی اسباب بازیهای مختلف و کالاهای مرتبط با کودکان میپردازد، با کسب ۲۲ میلیون دلار به پردرآمدترین چهرهای تبدیل شده که از یوتیوب پول درآورده است و از سرشناس ترین اینفلوئنسرهای حوزه سرگرمی است.
این کودک به شدت مورد توجه برندهای بزرگ صنعت سرگرمی و بازی قرار گرفته است. به طوری که حتی فروشگاه زنجیرهای “وال مارت” که در سراسر آمریکا شعبه دارد در ماه اوت فروش مجموعهای از اسباب بازی و لباسهایی را با نام “دنیای رایان” شروع کرد.
در یکی از ویدیوهایی که رایان در کانال یوتیوب خود قرار داده، این پسربچه و والدینش در فروشگاه وال مارت دیده میشوند که به دنبال اسباب بازیهای رایان میگردند. ظرف مدت سه ماه این ویدیو را حدود ۱۴ میلیون نفر دیدهاند. برای مشاهده فعالیت رایان می توانید در لینک زیر یکی از ویدئوهای وی را ببینید.
صنایع غذایی
هنگامی که سخن از غذا به میان میآید؛ کاربران از مواردی که به غذا خوردن و برندهای مرتبط با غذا ربط دارند، به شدت استقبال میکنند. به همین خاطر شرکتهای مواد غذایی با در نظر گرفتن روندهای بازاریابی دیجیتال، کمپینهای بزرگی را طراحی کرده و با تصاویر با کیفیت و هیجان انگیز مشارکت مشتریان خود را بر انگیخته اند.
به قول مت سلیتال رئیس رسانهی اولانچ مدیا: صنعت مواد غذایی دیگر وابسته به کارتهای دستور غذایی، کلمات، کتاب ها و نشریات نیست.
مصرف کنندگان و مشتریان امروزه در اینترنت میچرخند، فیلمهای شبکههای اجتماعی را بررسی میکنند. با مشاهده فیلمهای شگفت انگیز که در عرض چند ثانیه به اشتراک گذاشته میشود، تقریبا هرچیزی که مشتری تصور میکند آماده است.
نمونه ایرانی تأثیر رسانههای اجتماعی بر صنعت مواد غذایی را می توان در شخصیت مشهور اینستاگرامی به نام مسترتستر دید، که به رستورانها می رود و با تست غذاها و معرفی آنها به کاربران خود، موجب افزایش فروش و اثر بخشی کمپینهای تبلیغاتی رستورانها میشود. در ویدئوی زیر مستر تیستر در رستوران koskerogl ترکیه به بررسی و آنالیز غذاهای این رستوران برای انتشار در شبکههای اجتماعی خود مشغول است.
صنعت خودرو
از تبلیغات در مجلات پر زرق و برق تا تبلیغات خیره کننده تلویزیون. بازاریابی و تبلیغات همیشه بخش جدایی ناپذیر از صنعت خودرو بوده؛ چرا که به نظر لنکستر صنعت خودرو هنوز در دوران فلسفه فروش قرار دارد.
فلسفهای که معتقد است مشتری چیزی نمی خرد مگر آن که به وسیلهی تبلیغات و ترویج آن را به فروش برسانی . لذا در این صنعت تبلیغات و بازاریابی اهمیت بیشتر پیدا میکند.
اخیرا هم با رشد کانالهای دیجیتال به عنوان یکی از مجراهای ارتباطی با مشتری؛ جذب مشتری بالقوه از این طریق اهمیت بیشتری پیدا کرده است. بنابر گزارشات منتشر شده، شرکتهای بزرگ خودرویی هر دو سال یک بار ظرفیت دیجیتال خود را افزایش میدهند.
آمارها نشان میدهد این افزایش از سال 2014 تا 2015، 21درصد بوده است. با بهرهگیری از دیجیتال مارکتینگ، دستیابی به تبلیغات هدفمند و ارتباط مستقیم با مشتری بالقوه و بالفعل سهل الوصولتر شده.
در ایران هم آمار و شواهد نشان از اهمیت فضای دیجیتال میدهد. به طوری که در یکی از تحقیقات انجام شده 25 درصد تراکنش مالی خرید خودرو در بازار ایران بر ارتباط دیجیتال سویچ کرده و از طریق بستر اینترنت انجام میگیرد.
سخن نهایی
آیا این گزارش به معنی این است که در دیگر صنایع دیجیتال مارکتینگ نرخ برگشت سرمایه خوبی ندارد؟ خیر، اینگونه نیست در این مقاله به چهار صنعتی اشاره شد که در آن پیاده سازی دیجیتال با برگشت سرمایه خوبی همراه بوده. در سایر صنایع نیز ماننده خرده فروش، مسائل حقوقی و … این اتفاق رخ داده است.